Monday, 16 July 2012

TdF

Guess what - it is pouring rain. Once again. Looks like the nice summer lasts only a couple of days at a time and then it's back to +15 celsius and rain again... oh, well - At least I have my spinning. And I have spun more than ever during last week. (I've carried my spinning wheel to our porch and spin there sitting in our porch swing, lovely!)

The nice plum-coloured shetland wool is plied and ready. (very hard colour to photograph. Don't know why but all photos are either too pale or too blue.. go figure)

I've also been spinning some colourful Cheviot. I'm really into trying my hand at different kinds of wool now. Only starting to get a grasp at how different the fibres are that come from different breeds of sheep. Interesting. 
 In any case - divided the bright Cheviot top in two by sorting purples/oranges into one pile and pinks/reds into another. The plan is to spin these into single plies and then ply them together. (Hoping to get a more uniform colour explosion out of these lovely reds&pinks/purples)
 Sataa vettä, sataa lunta sataa pieniä rakeita... no ei vaineskaan. Vettä tuolla vaan tulee - ja taas vaihteeksi taivaan täydeltä. Lämpöäkin kesäiset +15. Kyllä on käsittämätön tämä kesä 2012. Onneksi niitä lämpimämpiäkin päiviä on ollut - harvakseltaan tosin. TdF sitä vastoin edistyy hyvää vauhtia - jäljellä vielä muutama päivä ennenkuin urakka sekä pyöräilijöillä että kehrääjillä on ohi (20.7) 


Olen kantanut Iisakin kuistille ja kehrään keinussa kiikkuen. Aivan mainio järjestely - asento on ergonominen ja siitä on mukava tarkkailla mitä ulkona tapahtuu (Pupun pentele kävi syömässä lähes valmiit salaattini. Kirottu luontokappale! teki mieli alkaa etsiä jänispaistin ohjetta kun tajusin kyseisen rusakon tuhojen määrän...)  Mutta siis kehruurintamalla valmistakin tulee. Luumunsävyinen Shettisvilla on muotoutunut 2-säikeiseksi langaksi ja nyt rukilla on menossa hiukan karkeampaa Cheviot villaa. Jaoin cheviot-topsin väreittäin kahtia niin, että violetit ja oranssit ovat omana kasanaan ja pinkit/punaiset omanaan. Tarkoituksena on kehrätä molemmista omat säikeet, jotka sitten kertaan keskenään. Noin teoriassa lopputuloksena pitäisi olla väriltään tasaisempi lanka kuin jos kehräisin suoraan topsista... 


Noin muutenkin alan ymmärtää, että villalla ja villalla on eroa. Siinä missä shettis on todella kiharaa ja joustavaa, on merino silkkisen pehmeää ja huomattavan hienoa. Tämä cheviot taasen on melko karkeaa, mutta helposti kehrättävää... Hauskaa kokeilla eli lammasrotujen villoja ja huomata näitä eroja ihan omilla näpeillään. (Vielä tuolla olis luomu-merinoa odottamassa rukille pääsyä.. josko sen vielä sais tehtyä tässä TdFn aikana.)

2 comments:

Emma said...

Kauniita villoja ja lankoja! Oispas se oma rukki... Miun makuun tämä kesä on ollut mainio, ei lainkaan kuvottavia helteitä :D

A-L said...

Emma: kiitos. suosittelen lämpimästi kehräämistä rukilla. Iisakin tyyppisiä näyttää huuto.netistäkin läytyvän alle 50 eurolla.