Saturday, 24 August 2013

The magical woad blue - Maagista morsinkovärjäystä

Last spring I bought some woad seeds. My aim was to be able to grow my own dye plants and to dye yarn blue... Now I've been harvesting and trying my hand at dyeing with both woad and japanese indigo and oh. It is like magick! Some photos of my woad dyeing experiment to follow:

 Keväällä ostin morsingon siemeniä ja kylvin ne, kastelin ja istutin taimet kukkapenkkiin... nyt ne ovat i-i-i-soja kasveja ja vaikka niillä jo pari kertaa olen värjännytkin (eli korjannut lehtiä sellaiset 1,6kg) niin ei sitä huomaa juurikaan. Vielä on morsinkoa yhteen jos toiseenkin värjäykseen. Puhumattakaan väritatarista joka on aivan fantastinen värikasvi. Näistä molemmistahan saa juuri sitä maagista sinistä. Indigosta puhutaan. Ja värjäys itsessään - noh. se tuntuu ihan taialta! Vihreää kasvia josta tulee erilaisten vaiheiden jälkeen keltainen väriliemi, josta nostettuna hapettamalla saadaan sinistä. Ihan ihmeellistä!

3 comments:

Solveig said...

Hienoja sinisiä. En ehtinyt kommentoida edellisiä keltaisia. Meinasin niistä sanoa, että näemmä minulla on vielä toivoa. Yritin nimittäin värjätä pietaryrtin kukilla, ja haljua vessapaperinkeltaista oli tuloksena.
Olisin jo hakenut uudet värjäyskasvit, mutta kaupungin työmiehet olivat lakanneet nojaamasta lapioihin ja niittäneet pientareet. Sinne meni pietaryrtit!

A-L said...

Solveig: kiitos. Tuo sinisen värjääminen on kyllä varsinaista taiteilua. Itselleni kävi niittysuolaheinän (ja ahdekaunokin) kanssa tuossa alkukesästä niin että, Odotin niiden kasvavan hienoiksi tuossa hiekkatien varrella ja yhtenä aamuna sitten törmäsin tiellä niittokoneeseen. myöhästyin siis ja pientareet oli vedetty silpuksi. Vähänkö harmitti...

Sigrun said...

Love this blue :)