Friday, 16 August 2013

Failure to get good yellow - Sitä oikeaa keltaista jahtaamassa

It doesn't always go like I've planned when dyeing with plants. I had envisioned that I would dye some skeins of wool at first with either Goldenrod or Tansy to bright yellow - and then I would overdye those yarns with my own woad or Japanese indigo. Good plan right? Well, it turns out getting bright, clean yellow is not that easy after all.

First with Tansy: (most dyeing books I've consulted recommended using only flowers and cutting out all the possible green before dyeing - so I did that)

What I got is not a sunny lovely yellow but some dirty, muddy yellowish colour..

Well - then I tried with goldenrod and made the mistake of letting the yarn stay in dyebath for almost an hour. After which it  - once again - is murky and dark yellow. Not the fantastically bright lemon yellow that I would have gotten - had I only realised that yarn needs to be in dye bath only for some 20minutes.

I must try these again.

 Aina ei värjäykset mene ihan putkeen. Olen metsästänyt oikeaa, kirkasta ja puhdasta keltaista , jonka voisin sitten ylivärjätä tuolla kasvattamallani morsingolla tai väritatarilla.... Eli värjäilin sitten näillä "varmoilla" keltaisilla värikasveilla: pietaryrtillä ja kultapiiskulla. 

Juu ei tullut nättiä puhdasta keltaista. Pietaryrtillä värjätessä jossain kirjassa neuvottiin poistamaan kaikki mahdollinen vihreä jotta väri olisi kauneimman keltainen. No sen tein ja käytin vain ne kukinnon keltaiset päät väriliemeen - ja tulos? Likaisen kellertävää. Tunkkaista. 

No tästä hiukan pettyneenä mutta lannistumattomana totesin että kokeillaan seuraavaksi kultapiiskua (osa oli taatusti kanadanpiiskua ja tarhapiiskua) ja käytin kukinnot ja vähän vartta liemeen. Lanka oli ihanan raikkaan sitruunankeltaista kun se oli muhinut liemessä sen 20minuuttia - mutta tajusinko nostaa langat pois? no en. Ajattelin että kun kerran yleensä pitempi aika väriliemessä korreloi vahvempana värinä, niin annoin lankojen lillua väriliemessä tunnin. Virhe! Langasta tuli kyllä vahvan väristä, mutta samalla sävy onkin sitten sinappisen murrettu. Nyt jos näihin värjäisi päälle saisi varmasti jotain vihreitä , mutta ei niitä puhtaita vihreitä joita himoitsen. 

Pitää yrittää uudelleen. 

4 comments:

iikku said...

Ei taida ihan aina nuo värit toimia niin kuin haluisi! Me saatiin kyllä pietaryrtistä kaikkine varsineen sellaista kauniin keltaista joka ehkä aavistuksen taittoi vihreää, mut en nyt muista et olikohan siinä sit alunan kanssa kuparivihtrilliä hieman. Ja se oli ihan alku kesää...värithän haalenee syksyä kohti vissiin. Kauniitahan nuo langat silti on vaikka ei juuri sitä mihin pyrit!

A-L said...

iikku : no oho! hei missäpäin pietaryrtti kukkii jo alkukesästä? täällä meilläpäin ekat aloitti kukkimisen heinäkuun tpkalla viikolla.
ja juu, kasvivärjäys on ehkä siksikin niin ihanaa kun ei voi ihan satavarmasti tietää etukäteen mitä sieltä padasta lopulta nousee... :-)

iikku said...

ehkei se kukkinut, mut jotain nuppuja siinä oli...Huono sanavalinta =)

A-L said...

iikku: tosi hyvä tieto tuo! kiitos! pitää muistaa ens kesänä että pietaryrttiä kannattaa kokeilla väripadassa jo ennen varsinaista kukintaakin. tosiaan noissa kaikissa värjäyskirjoissa puhutaan aina kukinnoista tai kasvista kukinnan aikaan, niin ei tullut vielä mieleen testata ennen kukintaa:-) ens kesänä sitten!