Monday, 8 July 2013

Lupins - Villejä lupiineja

Among all the plant dyeing I've done this summer, lupins have to be my favourite plants to dye with so far. They give a very good variety of yellows and greens, depending on which part of the plant is used for dye bath + which mordant is in use.
Eipä olisi uskonut, mutta lupiinista tuli kertarysäykselä lempivärjäyskasvini näiden värikokeilujen aikana. Lupiinia kasvaa tässä lähistöllä aivan tolkuttomasti ja alkukesästä pellon laidat ja tien reunat ovat yhtä lupiinimerta. Niistä riittää mainiosti väripataan ja tarvittavat määrät kerää hujauksessa kun kasvia on niin reilusti tarjolla. Ja väripadasta nousee lankoja vihreästä mitä kauneinpaan kirkkaankeltaiseen, ihan riippuen siitä mitä osaa kasvista on käyttänyt + mikä puretusaine. Loistava värikasvi!
Above yarns that I dyed with lupin flowers only. Two on the left just alum mordanting (10%), the one in the middle alum (10%) + iron sulfate 4%, two on the right copper sulfate (3%) mordant.
Yllä pelkillä lupiininkukilla värjätyt. Puretukset vasemmalta: aluna (10%), aluna(10%), aluna(10%) + rautasulfaatti (4%), kuparisulfaatti(3%) , kuparisulfaatti(3%). 
 These are dyed with lupin leaves and stalks. 3 on the left mordanted with copper sulfate (3%) , the two on the right with alum (10%)

Varsilla ja lehdillä sain keltaista ja oliivia... (paras keltainen ikinä!!) kolme vyyhtiä vasemmalta kuparipuretuksella, kaksi oikeanpuolimmaista pelkkä alunapuretus. 


4 comments:

Nuuskis said...

Vau, hienoja värejä! Enpä olisi itsekään uskonut että lupiinista irtoaa noin kauniita sävyjä. Pitääpä kokeilla!

Emma said...

Samaa mieltä lupiinista, mainio rikkaruoho ;D

ArualMaria said...

Vau, mitä värjäyksiä! Upeita keltavihreän sävyjä!

A-L said...

Nuuskis : kannattaa ehdottomasti kokeilla. Materiaalia ainakin riittää vaikka pilvin pimein alkukesästä. Ensi kesänä kokeilen koko kasvia, se kun jäi testaamatta vielä...

Emma: no eiks olekin? ihan lemppari. Toinen muuten on rakkolevä. kokeile niin näet;-)

ArualMaria: kiva saada uudelta taholta kommentteja! kiitos!!