Wednesday, 21 November 2012

Dyeing extreme - Extremevärjäystä

Who says you cannot continue dyeing outside with mushrooms when it's below zero degrees centigrade and there's snow in the ground?? Not me. Although I have to admit it was a bit cold out there. And it was challenging to keep the temperature of the dyebath steady....
(burned orange / 1st dyebath, 3* pale orange 2nd dyebath)
This time I used Cortinarius Semisanguineus. Such a pity I didn't realise earlier how pretty colour they give! Next year these are definitely the mushrooms to pick for dyeing purposes!

Miksi missään ei näe kuvia sienivärjäyksestä lumessa ja jäässä kun pakkanen puraiseee ja kylmä käy poskiin? Eipä estänyt tätäkään innokasta sienivärjäysnoviisia kokeilemasta - mutta viluhan siinä kieltämättä tuli! Eikä muuten ole ihan helppoa pitää yllä sopivaa värjäysliemen lämpötilaa (puhumattakaan siitä kuinka se syö nestekaasua) kun kattilan ulkopuolella on pakkasta. 

Värjäyssienenä Verihelttaseitikki. Näitä olisi pitänyt tajuta kerätä pitkin syksyä - sillä ainakin lähimetsissä näitä on aina näkynyt reilusti. Ensi vuonna ainakin tiedän mitä sieniä kannattaa kerätä ! Ja nämä ovat ihan varmasti listan kärjessä sillä värjäystulos on mielestäni herkullinen.
(pohjalankoina vironvillaa, Novita wool,Brushed suri alpaca ja Kitten mohair. Muut luonnonvalkoisina, kitten mohair beigenä)

6 comments:

Boom said...

Oh yes....a very beautiful color. Excellent shrooms for dyeing.

Altocumulus said...

Kauniita värejä sait!
Tässä sulle muuten linkki kahden vuoden takaa, ei ollut ihan noin kylmää värjätessä, mutta talven puolelle alkoi kallistua.
http://hahtuvapilvenreunalla.blogspot.fi/2010/10/anonyymit-kasvivarjarit.html

Emma said...

Kauniita värejä! Jos maltat kuivatella sieniä, tulee vielä vahvempaa väriä ;) Tai jos satut ihan veriseitikkejä löytämään.

A-L said...

Boom: Thank you! I definitely will pick up more of those myshrooms next year.

Altocumulus: Hei kävin kurkkaamassa ja hyvältä näytti! Täälläkin samanlainen hurahdus värjäykseen menossa, kuten ehdä blogistakin on huomannut.

Emma: noista sienistä oli jo yli puolet kuivattuja:-) Eli en sitten tiedä vaikuttiko se jotain vai ei... Täällä Itä-uudellamaalla en ole muuten juuri veriseitikkejä nähnyt, mutta verihelttaseitikkejä kyllä senkin edestä!

Sigrun said...

Wow! This is nice color.

A-L said...

Sigrun: Thank you ! I think so too. Love the burned orange...